Izvješće o radu za 2020.


31.05.2021

U sklopu projekta Samoodrživi Dom za djevojčice izgrađena su tri bazena za ribnjak te su kupljene ribe za njihovo punjenje. Gradnjom ribnjaka djevojčicama je ostvarena želja za obogaćenjem jelovnika učestalijom ponudom ribe. Preostaje kupnja stroja za proizvodnju hrane za ribe kako bi se osigurala što bolja troškovna efikasnost. 

Osim ribnjaka, kupljen je i najveći dio ostalih životinja potrebnih za ostvarenje projekta. Posebno su značajne prepelice i biserke, koje će zbog kvalitetnog mesa i jaja koje daju značajno obogatiti kvalitetu prehrane u Domu, ali i omogućiti dodatne prihode od prodaje jaja. Nadalje, kupljeno je zemljište koje je ujedno pripremljeno za uzgoj povrća i drugih kultura koje će se koristiti u prehrani djevojčica. Kupljene su sadnice za većinu kultura. Plaćeno je doškolovanje u poljoprivrednoj školi za mladića koji će voditi poslove vezane za zemljište. 

Tijekom godine završeni su izgradnja i uređenje zgrade knjižnice koja se nalazi u sklopu Doma. Kupljene su police za knjige te stolovi i stolice potrebni za čitanje i učenje. Ujedno pribavljen je dio asortimana knjiga pri čemu je naglasak stavljen na udžbenike koji su djevojčicama nužni za osnovnu i srednju školu. Slijedi dodatna nadopuna i kompletiranje knjiškog programa. 

U sklopu projekta obnove Doma izgrađena je i opremljena nova vanjska kuhinja. Uskoro se planira zamjena dotrajalih kreveta u Domu te postavljanje nekoliko solarnih svjetiljki u dvorištu.  

Organizirana je proslava Božića za 860 djece iz sela Hondji i okolice na kojoj je svako dijete dobilo ručak, bočicu soka i nekoliko bombona. Organizirana je i nagradna igra, uz prvu nagradu - bicikl. 

Zahvaljujući iznimnom odazivu, kroz akciju je prikupljen značajno veći iznos sredstava od planiranog i potrebnog za organizaciju proslave. Zbog toga je višak prikupljenih sredstva uložen u solarnu rasvjetu za osvjetljavanje župnog dvorišta u selu. Naime, mnoga seoska domaćinstva nemaju pristup električnoj energiji te se djeca često navečer okupljaju u maloj sjenici ispred crkve radi učenja, a postavljanje rasvjete u dvorištu otvara im puno širi prostor i mogućnost okupljanja u većem broju. 

Iz novčanog fonda akcije plaćeni su i troškovi školovanja za 2021. godinu, za petero djece iz sela, čiji bi roditelji zbog velikog siromaštva teško mogli financirati njihovo obrazovanje.

S obzirom da je nekoliko djevojčica iz Doma krenulo je u srednju školu, što ujedno znači svakodnevno putovanje do susjednog sela, organizirana je akcija uz pomoć koje je kupljeno 10 bicikala za potrebe prijevoza.

Sagrađena je nova obiteljska kuća za jednu siromašnu obitelj u selu Hondji kojoj su vjetar i velike kiše odnijele zidove, koji su bili od blata. Obitelj je jako siromašna, ima troje djece, majka je nezaposlena a otac radi kao taksist motorist.

Na proslavi Bogojavljenja u selu Hondji financirana je kupnja uniformi za 30 djece.

Zbog teškog siromaštva u Ekvadoru i Haitiju, koje je produbljeno nastankom pandemije osjetili smo potrebu da podržimo naše prijateljske misije u ovim zemljama te smo nekoliko akcija i tako prikupljenih sredstava preusmjerili prema njima.