O domu


Dom za djevojčice bez odgovarajuće roditeljske skrbi Sv. Ivan Pavao II. smješten je u afričkom selu Hondji, u blizini glavnoga grada Benina, Porto-Nova. Otvoren je u kolovozu 2015., a primarni motiv za njegovu izgradnju bila je poplava koja je pogodila južni dio države u kojoj su mnoga djeca ostala bez roditelja i osnovnih uvjeta za život. Nastao je na inicijativu svećenika Odilona Singboa, a za uspješnu izgradnju i kasnije održavanje zaslužni su brojni donatori iz Hrvatske (osobito članovi tadašnje Udruge Anđeosko srce) i inozemstva, među kojima se ističe njemačka zaklada Ivanka Cugura – Ulrike und Dr. Karl Kohler, koja i dalje prati i podržava funkcioniranje Doma.  Značajnu pomoć održavanju Doma pruža i Humanitarna udruga Kap ljubavi iz Tomislavgrada. 

Zašto dom za djevojčice? Osim uobičajenih poteškoća koje pogađaju sve stanovnike Benina, djevojčice u toj zemlji dodatno su opterećene tradicionalnim rodnim ulogama. Tradicionalna podjela poslova od njih zahtijeva da ostanu kod kuće, na tržnici ili na nekom sličnom poslu te je sveprisutno uvjerenje da je obrazovanje za njih nevažno jer će jednog dana udajom napustiti obiteljski dom. Mnoge su djevojčice stoga ili prisiljene na preranu udaju ili na rad kao sluškinje u bogatih i stranih obitelji po gradovima. 

U Domu trenutačno borave 32 djevojčice, u dobi od 2 do 18 godina, o čijem se odgoju brinu tri časne sestre, a kapaciteti omogućuju udomljavanje 40 djevojčica. Svaka djevojčica ima svoju životnu priču, ali ono što im je zajedničko jest da nose traumu i bol gubitka roditelja, napuštanja, zanemarivanja ili iskorištavanja. Kao i svakom djetetu želja im je sigurnost, ljubav i toplina, a ono za čim posebno čeznu jest vlastita obitelj. Nažalost, tu čežnju ne možemo ispuniti, ali želimo dati sve od sebe da im pružimo sigurno okružje i topli dom, osiguramo životne uvjete koji jamče bezbrižnost i bude nadu u bolju budućnost, kako bi ta mala dječja srca mogla radosno kucati.  

Svakodnevni život u Domu ispunjen je brojnim aktivnostima. Osim brige za školske obveze, djevojčice se brinu za održavanje reda, one koje su malo starije sudjeluju i u obradi hrane, obrađivanju vrta i pripremi obroka. S obzirom na velik broj djevojčica i malen broj sestara odgojiteljica red i disciplina nužni su preduvjeti za svakodnevno funkcioniranje života u Domu. Unatoč tome, ljubavi, veselja i zajedništva ne nedostaje. 

U prizemlju se nalaze kapela, učionica, kuhinja, blagovaonica, spremište za hranu, dva uredska prostora i spavaća soba za goste, dok su u gornjem dijelu smještene spavaće sobe za djecu i časne sestre i sanitarni čvorovi.

Kako bi sustav funkcioniranja Doma bio u što većoj mjeri samoodrživ, unutar njega je i mali vrt, a osim povrća sestre uzgajaju domaće životinje. U ljeto 2018. izgrađeno je i dječje igralište s ljuljačkama i toboganom. 

Tijekom 2019. izgrađen je smještajni objekt za volontere (dvije spavaće sobe sa sanitarnim čvorovima, dnevna soba, spremište i mala kuhinja). Dom je prije dvije godine dobio opskrbu električnom energijom, međutim prekidu na napajanju su još uvijek česti te se kupnja agregata nameće kao nužnost. S ciljem omogućivanja što adekvatnijih uvjeta za školovanje djevojčica u planu je i gradnja knjižnice, s udžbenicima za sve razrede škole, udžbenicima za učenje engleskoga jezika i ostalom edukativnom literaturom, te opremanje informatičke radionice s pristupom internetu. Želja nam je, uz pomoć volontera, organizirati različite edukativne aktivnosti i kreativne radionice.

*slike djevojčica objavljene su uz dozvolu zakonskog skrbnika
 

Kontaktirajte nas


Imate pitanje za nas? Ideju koju želite podijeliti s nama? Kontaktirajte nas putem on-line formulara ili izravno na e-mail.