O Zakladi


Zaklada Dijete svjetla nastala je kao plod dugogodišnjega osobnog nastojanja njezinih osnivača u borbi protiv siromaštva i nejednakosti. Zajednička nam je želja pomoći u svladavanju prepreka do dostojanstvenog života onima koji to ne mogu sami učiniti. Potaknuti primjerom jednog od osnivača, svećenika Odilona Singboa, koji je, iskoristivši pruženu priliku, izišao iz siromaštva i stekao visoko obrazovanje, nakon čega značajno pomaže stanovnicima svoje zemlje – Benin, želimo stvoriti priliku i za druge te na taj način otvoriti put napretku pojedinca i zajednice. 

Za primarno područje djelovanja izabrali smo Benin budući da nam izravna poveznica s tamošnjim stanovništvom pruža konkretnu priliku boriti se s teškim i različitim oblicima siromaštva u toj zemlji. Upravo je Benin jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, zemlja s niskim stupnjem obrazovanja i zemlja u kojoj se djeca suočavaju s brojnim preprekama u odrastanju i obrazovanju. 

U samom je središtu naše misli – dijete. Vjerujemo da promjena započinje obrazovanjem. Želimo svijet u kojemu sva djeca imaju pristup kvalitetnome obrazovanju, koje im omogućuje da razviju vlastiti potencijal i tako pridonesu svojim lokalnim zajednicama te svijetu kao cjelini. Nastojimo preobraziti živote djece koja žive u teškim materijalnim uvjetima fokusiranjem na opismenjavanje i postizanje ravnopravnosti spolova u obrazovanju. Na tom putu osluškujemo potrebe djece, tražimo njihove talente, nastojimo ih razviti kako bismo stvorili nove začetnike promjene u zajednici. 

Da bismo postigli svoj krajnji cilj, razvijamo različite inicijative i projekte kojima osiguravamo potrebnu infrastrukturu i ostale preduvjete za što kvalitetnije odrastanje i odgoj djece. Ovisno o potrebi pojedinog djeteta, olakšavamo podmirivanje različitih troškova koji prate odrastanje i školovanje (prehranu, smještaj, zdravstvenu zaštitu, školarine, edukacijske materijale i slično). 

Djecu bez adekvatne roditeljske skrbi prepoznajemo kao najugroženiju skupinu i briga o njima sama je srž našeg djelovanja. Upravo se zato brinemo o djevojčicama u Domu za djevojčice bez odgovarajuće roditeljske skrbi Sv. Ivan Pavao II. 

Malen smo tim, ali radimo požrtvovno i hrabro na tome da budemo izvor promjene u svijetu. Vodimo se jednostavnošću i prirodnom logikom, ne bojimo se pokušati nešto novo, učimo iz vlastitih pogrešaka i dosljedno usavršavamo svoj put djelovanja.

Manifest

Naše djelovanje započinje stajanjem uz siromašne, slušanjem glasova onih koje nitko ne čuje i prepoznavanjem potencijala tamo gdje drugi vide očaj. Svoj put gradimo na etičnoj viziji: imati poniznosti vidjeti svijet kakav jest i hrabrosti zamisliti svijet kakav bi mogao biti. Imamo ideju da učimo na rubu, mudrost da priznamo neuspjeh i odvažnost za novi početak. 
Svjesni smo da su za to potrebni strpljenje i blagonaklonost, fleksibilnost i borbenost: nepokolebljiva nada. Spoznaja da radimo ono što je ispravno, a ne ono što je lako čini nas jačima. 
Želja nam je oživjeti ideju stvaranja nade u pesimističnom svijetu. Promijeniti način na koji se svijet bavi siromaštvom, osobito siromašnom djecom, te graditi svijet temeljen na dostojanstvu.
 

Kontaktirajte nas


Imate pitanje za nas? Ideju koju želite podijeliti s nama? Kontaktirajte nas putem on-line formulara ili izravno na e-mail.