Knjižnica i računalna učionica


Većina afričkih zemalja suočena je s velikim nedostatkom udžbenika čak i za temeljne školske predmete. Ako se izuzmu osnovni predmeti (matematika i čitanje) broj učenika na jednu knjigu penje se i do deset. Isto tako, dostupnost udžbenika je značajno manja u ruralnim predjelima gdje manje od 5% učenika ima pristup udžbenicima. Čak i kada su udžbenici fizički dostupni u školama, oni možda nisu dostupni učenicima. Naime, udžbenici se ponekad nalaze zaključani u knjižnicama, umjesto da se distribuiraju studentima, kako bi se što duže očuvali budući da ih je skupo i teško zamijeniti te učitelji kopiraju tekstove iz njih na ploču a djeca prenose sadržaje na male pločice koje nose sa sobom. U selu Hondji, gdje je smješten Dom Sv. Ivan Pavao II. država osigurava minimalan broj udžbenika za korištenje u školi te tijekom nastave 3 do 4 učenika dijele jedan udžbenik.

Iz navedenih razloga, uz pomoć Udruge Kap ljubavi iz Tomislavgrada, započet je projekt gradnje knjižnice unutar Doma Sv. Ivan Pavao II. koja bi se opskrbila kompletima udžbenika za sve razrede osnovne i srednje škole, rječnicima za francuski i engleski jezik, atlasima, enciklopedijama te literaturom iz područja književnosti kojom bi se poticalo čitanje djevojčica u Domu. Osim toga, knjižnica bi bila dostupna i pojedinoj djeci iz sela kako bi se što većem broju učenika omogućio pristup udžbenicima i sličnoj literaturi te na ovaj način potaknuo njihov napredak u učenju i istraživanju.

U suvremenom društvu, pismenost dobiva sasvim novu dimenziju. Zadnje desetljeće u kojem su gotovo svi aspekti života umreženi i povezani s računalima, informatička pismenost više nije samo prednost, već postaje imperativ uspješnog razvoja pojedinca i održavanja kompetentnosti i konkurentnosti pojedinca na tržištu rada. Danas se među osnovna znanja ubraja poznavanje Interneta i njegovih servisa, a posebno komuniciranje elektroničkom poštom i korištenje World Wide Web-a. Zbog navedenog je unutar objekta knjižnice predviđena gradnja i opremanje informatičke učionice kako bi se postigla informatička pismenost djevojčica te pristup dodatnim edukacijskim sadržajima putem digitalnih medija.

Više pročitajte na sljedećem linku: Knjižnica i računalna radionica - PDF

 

Kontaktirajte nas


Imate pitanje za nas? Ideju koju želite podijeliti s nama? Kontaktirajte nas putem on-line formulara ili izravno na e-mail.